Edderkoppkrokens forum

Fellesekspedisjoner => Norge på langs => Topic started by: Glenn H. Morka on January 31, 2011, 02:07:24 PM

Title: Ved Kirstenvatnet i Vassbotn 07/08/2010
Post by: Glenn H. Morka on January 31, 2011, 02:07:24 PM

Ved Kirstenvatnet i Vassbotn

Grovfjord, Skånland kommune. Troms.
Lokal UTM sone / WGS84 Sonebelte: 33W
Øst: 0590873.80 Nord: 7607051.36
07/08/2010


Av og til når man har kjørt langt i bil, melder behovet seg for "letting av trykket". I dette tilfellet var det heller ikke noe unntak. Vi stoppet ved en liten avkjørsel nær Kirstenvatnet i Vassbotn. Etter endt drenering av avløpssystemet, ble jeg vàr en jord og steinblandet skråning like i nærheten. Her lå det mange små flate heller og småstein. -Gnaphosiideplass! nærmest ropte jeg ut da jeg så den flotte biotopen. Under disse soleksponerte steinflisene finner man ofte edderkopper er min erfaring hittil. Men at det skulle bli i slike mengder som dette, ante jeg ikke!


(https://edderkopper.net/Diverse/Edderkopper-Nord-Norge/Annie snur stein 800.jpg)
Annie studerer biotopen


Vi snudde flere stein, og under hver og en av dem var det gravd ut ganske store hulrom av Alopecosa pinetorum! Hvilken flott og formidabel edderkopp dette er! Den mer vanlige A. pulverulenta blir bare en liten tass i forhold.
De fleste av A. pinetorum-hunnene lå og beskyttet sine gråblå eggkokonger nedi bolene. Det var en hel koloni av dem!(https://edderkopper.net/Diverse/Edderkopper-Nord-Norge/Alopecosa pinetorum i hull 800.jpg)
Alopecosa pinetorum i sitt ynglehull.


I enkelte av hulene bodde det også noen Haplodrassus signifer sammen med dem, og det så ut til at disse godtok nærværet til hverandre. De hadde bare delt av "rommet" med en tynn nettvegg, og det så ut til å funke utmerket. Ville tro det var ganske "lytt" mellom naborommene, men de synger antagelig ikke så høyt på badet disse her... ;)

Det ble bare disse to artene vi fant her på vår korte stopp, men det var moro lell å få fotografert disse to artene skikkelig. Gildt var det også å se de forskjellige fargetegningene på så mange eksemplarer av A. pinetorum. Noen var nærmest helt mørke, men alle hadde de den hvite kanten rundt hjertemerket fremst på bakkroppen.

Her følger noen bilder av disse vakre edderkoppartene.


(https://edderkopper.net/Diverse/Edderkopper-Nord-Norge/Alopecosa pinetorum with eggsack 800px.jpg)
Alopecosa pinetorum med eggsekk. Legg merke til at eggkokongen er blågrå.


(https://edderkopper.net/Diverse/Edderkopper-Nord-Norge/Alopecosa pinetorum hunn fra Grovfjord 800px.jpg)
Alopecosa pinetorum. (Hunn) Et litt lysere eksemplar.


(https://edderkopper.net/Diverse/Edderkopper-Nord-Norge/Alopecosa pinetorum epigyn 400px.jpg)
Alopecosa pinetorum epigyn.


(https://edderkopper.net/Diverse/Edderkopper-Nord-Norge/Alopecosa pinetorum vulva 600 px.jpg)
Alopecosa pinetorum vulva.


(https://edderkopper.net/Diverse/Edderkopper-Nord-Norge/Haplodrassus signifer fra Grovfjord. Vassbotn. 800.jpg)
En flott hunn av arten, Haplodrassus signifer!


(https://edderkopper.net/Diverse/Edderkopper-Nord-Norge/P1011147 Haplodrassus signifer epigyn 400 px.jpg)
Haplodrassus signifers karakteristiske epigyn.


Annie & Glenn.


Title: Re: Ved Kirstenvatnet i Vassbotn 07/08/2010
Post by: Annie on January 31, 2011, 03:28:42 PM
Glenn :)

En vakker beskrivelse av denne opplevelsen :)

Det slutter aldri å overraske meg hvor godt disse mamma'ene passer på eggene sine..Dersom de blir det minste forstyrret, beskytter de eggkokongene med livet sitt! Veldig rørende å få oppleve noe slikt :)


-Annie
Title: Re: Ved Kirstenvatnet i Vassbotn 07/08/2010
Post by: Kjetil Åkra on January 31, 2011, 03:28:51 PM
Dette var interessant. Har ikke selv sett Alopecosa-arter ligge slik i skjul så dette er en viktig observasjon. Spesielt er det jo at de deler bolig med en helt annenn type edderkopp!

Og bildene er jo nydelige.

Kjetil

Da jeg begynte å lese innlegget ditt om dette emd å lette trykket og bare så øvre halvdelen av det første bildet trodde jeg et lite sekund at du hadde dristet deg til å fotografer Annie i en slik "trykkutløsende" situasjon, men det var det heldigvis ikke!  ;D
Title: Re: Ved Kirstenvatnet i Vassbotn 07/08/2010
Post by: Annie on January 31, 2011, 03:39:14 PM
Dette var interessant. Har ikke selv sett Alopecosa-arter ligge slik i skjul så dette er en viktig observasjon. Spesielt er det jo at de deler bolig med en helt annenn type edderkopp!

Og bildene er jo nydelige.

Kjetil

Da jeg begynte å lese innlegget ditt om dette emd å lette trykket og bare så øvre halvdelen av det første bildet trodde jeg et lite sekund at du hadde dristet deg til å fotografer Annie i en slik "trykkutløsende" situasjon, men det var det heldigvis ikke!  ;DHAHAHA! Det kan nesten se ut som jeg gjør noe helt annet enn å observere edderkopper!

Husker forøvrig da vi hadde vært oppe i Signaldalen og var på tur ned og stoppet ved ei steinrøys..og jeg bare MÅTTE! Fant meg ei lita busk der og krøket meg sammen..Akkurat i det det hele setter igang roper Kjetil: "Annie, detta må du se!"  Jeg visste ikke helt om jeg skulle svare eller ikke, men fikk da frem et par ord om at jeg kommer..snart! ;D ;D

Det bildet der la Glenn ut bare på pur F! ;D Han skulle bare ha visst hvilke bilder jeg har i arkivet mitt fra turene våre..;D

Mvh
Annie
Title: Re: Ved Kirstenvatnet i Vassbotn 07/08/2010
Post by: Glenn H. Morka on January 31, 2011, 10:04:27 PM
Dette var interessant. Har ikke selv sett Alopecosa-arter ligge slik i skjul så dette er en viktig observasjon. Spesielt er det jo at de deler bolig med en helt annenn type edderkopp!

Og bildene er jo nydelige.

Kjetil

Da jeg begynte å lese innlegget ditt om dette emd å lette trykket og bare så øvre halvdelen av det første bildet trodde jeg et lite sekund at du hadde dristet deg til å fotografer Annie i en slik "trykkutløsende" situasjon, men det var det heldigvis ikke!  ;DJa, det var merkelige greier med denne "romdelingen". Siden vi så såpass mange, må dette sannsynligvis være noe som stadig skjer andre steder også ville jeg tro. Husker engang i fjor hvor jeg snudde en trestokk på knappe 20 cm i et sandtak. Under denne bodde det 4 linyphiider av forskjellige arter. Det er imidlertid første gang jeg har sett det så konsekvent på to såvidt forskjellige familier i dette tilfelle.

Var også fornøyd med lysforholdene denne dagen, og bildene av pinetorumene ble ikke så verst. Håper jeg får gleden av å fotografere en A. trabalis også en gang. Skulle gjerne likt å funnet den også.

ps.
Når det gjelder sittestillingen på bildet av Annie, så så jeg også den sammenhengen du nevner ganske tidlig i stykket, haha. Håper ikke folk haster ut av innlegget i blygsel før de har sett "resten" ! :D

-Glenn
Title: Re: Ved Kirstenvatnet i Vassbotn 07/08/2010
Post by: Glenn H. Morka on January 31, 2011, 10:10:42 PM
@ Annie

Det med morskjærlighet hos disse store lycosiidene, er helt utrolig! Det er ikke til å komme fra at en blir ydmyk og full av tanker når en ser disse små dyrene prøve å beskytte avkommet med sitt liv. Det er da de blir noe "mer" enn bare spinnkjerringer..

Regner med jeg får tilbake for dette bildet, hehe.. Syntes imidlertid det passet godt til teksten! :D

-Glenn
Title: Re: Ved Kirstenvatnet i Vassbotn 07/08/2010
Post by: H. Løvbrekke on January 31, 2011, 10:34:41 PM

Glenn

Romdeling har jeg sett endel av, spessielt langs jærkysten om vinteren. Det kan være store mengder edderkopper under vrakgods og planker, tror 4-5 arter i samme stokk ikke er umuligt. HUsker en gang jeg fant en Clubiona phragmitis inne i sitt spinn, vinterhus. I tilknytning til dette hadde en Oedothorax stjålet litt av spinnet, huset. Vet ikke om jeg hadde sovet så godt, en må i alle fall komme seg vekk før clubionaen begynner å røre på seg.

-Harald
Title: Re: Ved Kirstenvatnet i Vassbotn 07/08/2010
Post by: Glenn H. Morka on January 31, 2011, 10:44:50 PM

Glenn

HUsker en gang jeg fant en Clubiona phragmitis inne i sitt spinn, vinterhus. I tilknytning til dette hadde en Oedothorax stjålet litt av spinnet, huset. Vet ikke om jeg hadde sovet så godt, en må i alle fall komme seg vekk før clubionaen begynner å røre på seg.

-Harald


Hehe, fornøyelig historie og observasjon, Harald!

Når en tenker etter hvor mange ganger man har observert lignende ting, så er nok dette fenomenet med "låning" av andres spinn til deler av sitt eget nett ganske hyppig forekommende. Har bare ikke tenkt nok på det, til å bite meg merke i det. Er sikker på at hvis en har dette i bakhaue neste gang en er ute og kikker, vil vi se mye av dette! Her er tydeligvis et flott fotoobjekt for oss hvis vi kommer over noe slikt. Slike ting hadde vært artige å hatt i boka vår. :)

-Glenn