Edderkoppkrokens forum

Spørsmål om edderkopper => Ettersøkte arter => Topic started by: Arne Fjellberg on March 01, 2011, 08:25:01 PM

Title: En veksthusedderkopp: Coleosoma floridanum
Post by: Arne Fjellberg on March 01, 2011, 08:25:01 PM
Veksthus - og særlig gamle veksthus i botaniske hager - har ofte en broket fauna av ulik tropisk/subtropisk herkomst. Slike arter kan vel knapt regnes som "norske", men de kan være artige å kikke på likevel.

Jeg streifet litt omkring i det tyske edderkoppforumet og kom tilfeldigvis over en omtale av et tysk funn av Coleosoma floridanum, en "importert" Theridiidae. Av utbredelsen ser jeg at den er registrert i Finnland, men ikke i Sverige. Kanskje vi skal se etter den i Norge?

Petter: Står fortsatt det gamle veksthuset oppi bakken i museumshagen i Bergen? Der fant jeg mye rart i min tid som student på 60- og 70-tallet.

Arne.
Title: Re: En veksthusedderkopp: Coleosoma floridanum
Post by: Glenn H. Morka on March 01, 2011, 10:08:03 PM
Ja, har merket meg denne lille krabaten her. Fulgte også med i den tråden.
Tror nok gartnerier og andre importører kan hoste opp mye rart når det gjelder edderkopper. Har enda ikke fått kreket meg til et gartneri jeg skulle teste ut. Dette er kanskje noe som kan funke i vintermånedene, når snøen er for djup? :)

-Glenn
Title: Re: En veksthusedderkopp: Coleosoma floridanum
Post by: Arne Fjellberg on March 02, 2011, 10:32:39 AM
Ja, det kan være greit å ha et alternativt vinterbeite. Jeg tilbrakte en vinter i Lund, og i deres botaniske hage er det et eldgammelt veksthus der det vrimlet av eksotiske småkryp. Det var innmari kosleig å gå der på kalde vinterdager blant klukkende småhøns (satt ut for å plukke nettop disse importerte småkrypa!), kikke under blomsterpotter og visne blader eller lure med seg en liten prøve jord/strø for nærmere undersøkelser. På grunn av alle disse eksotiske artene som ikke lot seg identifisere valgte jeg å ekskludere veksthusarter i monografien over fennoskandiske collemboer. De gamle gubbene på slutten av 1800-tallet koste seg mye med veksthus og blomsterpotter og beskrev en hel del nye arter derfra. Enkelte av disse er knapt sett siden da. Men collemboler fra utendørs kompost har jeg akseptert. De står på spranget til å invadere norsk natur - eller berike, om dere vil..........

Arne.
Title: Re: En veksthusedderkopp: Coleosoma floridanum
Post by: Kjetil Åkra on March 02, 2011, 12:10:48 PM
Interessant. Det var jo en artikkel om dette emnet nylig, der Lathys humilis ble nevnt som en innført art: http://www.entomologi.no/journals/nje/2010-1/abs/nje-vol57-no1-saethre_abs.pdf

Riktignok dreide dette seg om planter for utendørsbruk, men prinsippet er det samme. Jeg tror nok det kan dukke opp spesielle edderkopper i slike veksthus også, hva med den tropiske hagen på Tøyen, Arne? Den er jo ikke sååå langt fra deg?

Kjetil
Title: Re: En veksthusedderkopp: Coleosoma floridanum
Post by: Arne Fjellberg on March 02, 2011, 01:55:49 PM
Kjetil: - Jo, Tøyen er ikke så langt unna - og jeg har tenkt på saken. Men hittil, når jeg har vært på museét og bytta insekter og småkryp mot "perler og knapper", så har jeg lengta sånn vekk fra storbykavet at jeg har kasta meg på første bussen hjem. Men det blir vel en råd. Kanskje jeg kan få noen til å sette ut noen barberfeller.

Arne.
Title: Re: En veksthusedderkopp: Coleosoma floridanum
Post by: Kjetil Åkra on March 02, 2011, 02:41:09 PM
Jo, forstår deg så godt. Jeg blir også fort stresset i Oslo og lengter hjem. Det blir for mye pes!

Jeg har kun vært på den tropiske delen av botanisk en gang, men det var jo jævlig varmt og fuktig der så der kan nok både det ene og det andre overleve om det først har kommet inn!

Kjetil
Title: Re: En veksthusedderkopp: Coleosoma floridanum
Post by: Tomas Husdal on March 02, 2011, 06:46:00 PM
Jeg skal tilbringe et par dager på Geologisk Museum på Tøyen i uke 11. Burde være mulig å få tatt en tur innom drivhuset da (hvis jeg klarer å løsrive meg fra elektronmikroskopet noen timer). Er litt skeptisk til størrelsen på eventuelle edderkopper. Kanskje jeg må ta med norgesglass?

Rart om ikke folka på Zoologisk har tenkt tanken før...

Tomas
Title: Re: En veksthusedderkopp: Coleosoma floridanum
Post by: Arne Fjellberg on March 02, 2011, 08:12:16 PM
Tomas: - Det er nok ikke akkurat en regnskogsfauna du går inn i på Tøyen. Folka gjør det de kan for å holde uønska dyreliv unna. Men se etter spinn i hjørner o.l. Mange nattaktive arter søker seg innunder ting som ligger på bakken/gulvet. Kanskje du får smugla inn ei fallfelle bakom en palmestamme?

Jeg vet at Kjell Magne Olsen har plukket en del diplopoder der, men kjenner ikke til om noe annet er tatt vare på. Jeg har bare rota litt i komposthaugene som ligger i bakgården (to nye collemboler for Norge).
Title: Re: En veksthusedderkopp: Coleosoma floridanum
Post by: Tomas Husdal on March 03, 2011, 10:36:59 AM
Hadde en dame fra Botanisk på tråden i dag: hun anså sjansene for å finne innførte arter som små siden alle vekstene deres dyrkes fra frø. Det er flere år siden de tok inn planter. Tror jeg tar meg en tur allikevel...
Hun anbefalte å heller lete hos kommersielle importører av hele planter.

Tomas
Title: Re: En veksthusedderkopp: Coleosoma floridanum
Post by: Kjetil Åkra on March 03, 2011, 11:47:33 AM
Etter hva du forteller tror jeg også sjansen er større hos importører av potteplanter, men samtidig er det veldig gode vilkår for sørlige arter i det tropiske drivhuset og jeg ville ikke bli overasket om en og annen potteplante eller jordprøve har funnet veien dit med diverse gjester. Se etter spinn i hjørner, på glassveggene og plantene, som Arne antyder. Det finnes nok noe der. Dessuten kan Sør-europeiske tilfeldige gjester klare å finne levelige villkår der; i et museum i Finland etablerte bl.a. en poluasjon av Loxosceles seg for endel år siden; jeg vet ikke om de finnes der ennå, men de overlevde i hvert fall noen år.

Kjetil