Edderkoppkrokens forum

Spørsmål om edderkopper => Innførsel av utenlandske arter => Topic started by: Glenn H. Morka on April 03, 2010, 06:57:16 PM

Title: Sort enke?
Post by: Glenn H. Morka on April 03, 2010, 06:57:16 PM

Den sorte enke


-Jammen den var helt svart! Det var såvisst ingen vanlig husedderkopp, men helt sikkert en Sort Enke!

Hvor mange ganger har vi ikke hørt denne setningen? Joda, Sort enke (Latrodectus mactans) kan nok forekomme en sjelden gang her i Norge også, men da har den kommet seg hit til lands fra utlandet, -gjerne med varer fra Usa. Biler, møbler, treverk, etc...
I norsk barsk natur greier den seg sannsynligvis ikke lange stunda før den fryser ihjel. Det er forsvinnende få funn av denne arten i Norge, og hadde den trivdes her, ville vi allerede hatt en god bestand. Den har tross alt hatt noen millioner år å utvikle seg på, så den hadde nok vært på sjekklista vår i såfall.

Vår vanlige brune husedderkopp, Steatoda bipunctata, er vel den arten som oftest forveksles med sin mer giftige amerikanske fetter, eller kusine for den saks skyld. Og, -det er forståelig. I engelsktalende land, har flere Steatodaarter også blitt kalt "False Black Widow". De kan være svært like av utseende noen ganger. -Vel og merke på oversiden av kroppen.

Mange ganger har undertegnede kommet i diskusjoner angående dette temaet. Hvis jeg henviser til et bilde av Den Brune Husedderkoppen, -blir kontrasvaret som oftest det artikkelen starter med.., -Den var ikke brun, men svart!

Den brune husedderkoppen kan forekomme i svært mange fargenyanser, samt tegninger. Jeg var så heldig å finne den helt svarte sjeldne, varianten av denne ufarlige edderkoppen her en dag. Når sollyset skinner på den, kan man ane ringene på bena. I vanlig dagligstuelys, ser bena også helt svarte ut, sammen med resten av dyret.

Her sees den ved siden av en "vanlig" brun representant for arten.

(https://edderkopper.net/Diverse/steatoda-bipunctata-sort-og.jpg)


Den brune husedderkoppen har ofte noen hvite langsgående prikker på bakkroppen, men ikke alle. Noen er bare brune, eller i lysere okernyanser.

Vipper man den over på ryggen, ser man imidlertid en kjempeforskjell fra Den Sorte Enke. Den har en rødlig timeglassformet tegning på buksiden.
Se bilder av den her:  (https://edderkopper.net/Forum/smf_1-1-11_install/index.php?topic=1590.0)

Denne tegningen har ikke husedderkoppen. Den er ikke rød i det hele tatt på undersiden. Noen slektninger av Den Sorte Enke har et mer gulaktig timeglass, men formen er helt tydelig, og ikke til å ta feil av.
Vår hjemlige art har ikke noe mer enn en lys trekant, sammen med sjatteringer i mørkebrunt og hvitt.
Det sees tydelig på bildet under.

(https://edderkopper.net/Diverse/svart-steatoda-bipunctata-b.jpg)


Skulle noen forhåpentligvis være så "heldig" å finne en ekte Sort Enke, er det bare å sende den til undertegnede, så jeg kan få tatt noen artige bilder av den. :)


Mvh Glenn.