Edderkoppkrokens forum

Andre edderkopprelaterte saker => Brukernes egne artikler => Topic started by: Glenn H. Morka on April 15, 2011, 04:05:21 PM

Title: Artig observasjon hos Haplodrassus signifer.
Post by: Glenn H. Morka on April 15, 2011, 04:05:21 PMEn interessant observasjon


I
fjor høst fanget jeg en juvenil Haplodrassus signifer i ei skikkelig blautmyr. Biotopen den holdt til i, var spennende, og hadde tanker om at dette kanskje kunne være en litt mer sjelden art. Det var det altså ikke.


(https://edderkopper.net/Diverse/Haplodrassus signifer hunn fra terrariet 700.jpg)
Haplodrassus signifer hunn.


Men, den var alikevel veldig interessant for det! Jeg lærte mye om dens oppførsel og levevis, og ikke minst jaktteknikkene.
En av de underligste observasjonene jeg gjorde, var et denne edderkoppen ikke trenger å befruktes av en hann for å legge egg. Selvfølgelig var eggene sterile, men forberedelsene gnaphosidehunnen gjorde, var akkurat som om de skulle være befruktet.

Hun gravde seg en hule i torva, hvor veggene ble "tapetsert" med lun fløyelsesmyk silke. Deretter la hun egg, og spant to kokonger rundt disse.
Hun sluttet å spise etter eggleggingen, og ble bare liggende å vokte på eggene til hun skrumpet helt inn, og tok kvelden fredfullt. Eggene tørket også inn...


(https://edderkopper.net/Diverse/Haplodrassus signifer eggkokong 700.jpg)
Ynglekammer for Haplodrassus signifer.


(https://edderkopper.net/Diverse/Haplodrassus signifer eggkokong closeup 700.jpg)
Nærbilde av eggkammeret til Haplodrassus signifer.Konklusjonen utfra denne hendelsen, må vel bli de har en innebygget biologisk klokke som forteller dem at det er dags for egglegging, enten de er befruktet eller eller ei. Lurer på om andre edderkopparter også gjør dette?


Naturen er iallefall viselig innrettet.. ;)


Title: Re: Artig observasjon hos Haplodrassus signifer.
Post by: Arne Fjellberg on April 15, 2011, 05:26:54 PM
Glenn: Flotte bilder og interessante observasjoner. Nesten så en får klump i halsen! Tenk at hun bare tørka inn. Jeg skal gi Sidsel litt ekstra omsorg når hun komer hjem i kveld..........

Arne.
Title: Re: Artig observasjon hos Haplodrassus signifer.
Post by: Glenn H. Morka on April 15, 2011, 07:50:59 PM
Glenn: Flotte bilder og interessante observasjoner. Nesten så en får klump i halsen! Tenk at hun bare tørka inn. Jeg skal gi Sidsel litt ekstra omsorg når hun komer hjem i kveld..........

Arne.


Takker for gild tilbakemelding, Arne! :)
Ja, det var synd på henne.., -snakk om morskjærlighet!
Du får passe godt på at ikke din viv tørker inn. Vær flittig med dusjflaska, boblebad, massasjeolje og Spa, for å holde henne i form! ;)


-Glenn