Edderkoppkrokens forum

Fellesekspedisjoner => Finnmarksekspedisjonen 2011 => Topic started by: Annie on August 15, 2011, 03:40:14 PM

Title: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: Annie on August 15, 2011, 03:40:14 PM
For et år siden startet planleggingen av en internasjonal edderkoppekspedisjon hvor hensikten var å finne og registrere arktiske edderkopper. Siden det ikke finnes så altfor mange opplysninger eller litteratur om disse, ville dette bli en veldig viktig ekspedisjon, og ikke minst en enorm erfaring for oss som studerer og rapporterer våre observasjoner om edderkoppens levesett her i Norge, deres innvirkning på miljøet og den nytten den har i naturens kretsløp. Dermed ble turen lagt til Kirkenes og Pasvik, et område som er meget interessant, både med tanke på beliggenheten så langt nord og øst, og at Russlands grense er bare et steinkast unna. Edderkopper fra Russland kan nemlig finnes der oppe siden avstanden er så liten fra grensen til Norge.

Og nå er vi hjemme etter å ha kjørt bortimot 8000 kilometer alt i alt. 3 uker tilbrakte vi der nord, hvorav en av de ble tilbragt oppe i Øvre Pasvik i Finnmark. Med Russland som nabo og bjørnen som "kjæledyr"! Vi hadde hovekvarteret vårt på Svanhovd Miljøsenter (http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/prosjekt/forside?p_menu_id=19528&p_sub_id=19513&p_dimension_id=19512&p_d_i=-8272&p_d_c=&p_d_v=19513) i Pasvik, og er det noen av dere som en gang skal opp til Kirkenes og Pasvikområdet, vil jeg varmt anbefale denne plassen. Et flott senter med alt du kan ønske deg, til og med en botanisk hage har de der oppe! Den var så vakker at det ikke kan gjengives helt, hverken på bilder eller med ord, man må ha sett det selv. Men det skal selvsagt bli bilder derfra.

Gjengen, som vi kalte oss, bestod av 5 nordmenn, 2 tyskere og en ungarer. De to tyskerne og ungareren hadde vi aldri møtt, men da vi først møttes, var det som om vi hadde kjent hverandre hele livet. Felles interesse og mye humor skapte et vennskap som vil vare livet ut. Vi hadde en uke med mye latter, utveksling av erfaringer innen araknologien, naturopplevelser man aldri kan komme i nærheten av, og et alvor som preget oss etter de grusomme hendelsene i Oslo og på Utøya 22.7.2011.

Hvem kan vel unngå å føle et spesielt samhold når man står sammen med to tyskere, en ungarer og oss nordmenn på flyplassen i Kirkenes, med bøyde hoder og i total stillhet da det over hele Norge var stille i et minutt..En hendelse som for alltid vil stå for meg som noe veldig spesielt, sårt, men også godt. Det å få stå der sammen med mennesker man ikke kjenner, men likevel kan føle varmen og omtanken fra, det er noe man husker.

Jeg har lenge gått og grunnet på hva jeg skulle skrive i dette innlegget, jeg har prøvd å forme det inne i hodet mitt, prøvd å finne de rette ordene for å beskrive, finne den rette stemningen for å formidle alle inntrykkene, men det går simpelten ikke. Den uken langt der oppe i nord var så overveldende, med så mange fantastiske opplevelser og inntrykk, at det ikke finnes ord for det. Ikke engang bilder vil klare å vise alt det vi opplevde, alt det vakre, all den varmen vi følte fra menneskene rundt oss, og all den gleden av å få være en del av et team som jobbet side om side fra morgen til kveld, uten annet enn smil og glede og med et samarbeid som virkelig fungerte veldig godt.

Jeg har vel igrunnen sagt det som trenges å sies, jeg kunne skrevet flere bøker om våre opplevelser, men siden dette er et innlegg på et forum, ville nok det ha blitt en føljetong som hadde gått over måneder, så jeg velger å formidle, eller prøve å formidle noe av det vakre vi opplevde der oppe så godt jeg kan med noen bilder, og de ordene jeg nå har skrevet.

To Martin, Arno and Walter: Thank you so much for coming to Norway. We enjoyed every minute of the time we spent together up in Kirkenes and Pasvik. Much more could be said and written about the expedition, but I really don't find the right words to express how much we truly enjoyed your company, your humor, your warmth and your knowledge about spiders and nature. Our common love for nature and all its beauty brought us together as a "family". This expedition will always be remembered as one of the most fantastic experiences in my life, and those memories are something I take with me wherever I go :)

We will meet again, that's for sure, maybe in Hungary, Germany or another country. So again, thank you so much for your visit and everything we experienced together. You are always welcome back to Norway, maybe a visit to Southern Norway could be of interest for you sometime, that would be great :)

Many hugs to all 3 of you :)

Og for dere som lurer på om vi fant edderkopper er svaret et ubetinget: JA! :) Til nå har vi funnet 3 nye arter for Norge, men det gjenstår timer, dager og uker med å identifisere "lasset" med "kopper" vi har med oss hjem. Og jeg er temmelig sikker på at blant alt materialet finnes det mye rart, også nye arter for landet :)

Det blir en del bilder...men det er fryktelig vanskelig å velge ut bilder fra en slik tur når man har hundrevis å velge imellom :)

Så håper jeg dere alle har hatt en flott ferie, at dere har det fint og at dere har ladet opp batteriene deres. Gode klemmer til dere alle :)

(http://i52.tinypic.com/f269du.jpg)
Her bodde vi...Svanhovd Miljøsenter.(http://i51.tinypic.com/1zuir5.jpg)
En del av den botaniske hagen der oppe. De neste bildene vil være fra denne hagen, men det blir bare et lite utvalg av alle bildene jeg tok.
(http://i56.tinypic.com/1z5rr0w.jpg)
Vakker, ikke sant?(http://i51.tinypic.com/suy45t.jpg)(http://i51.tinypic.com/207m3uv.jpg)(http://i56.tinypic.com/zjxbo8.jpg)(http://i53.tinypic.com/2vae1bt.jpg)
Her er gjengen, minus meg, noen må ta bilde også vet dere! :D  Fra venstre: Walter, Kjetil, Martin, Arno, Gunn (samboeren til Stein), Stein og Glenn. Dette bildet ble tatt ved grensen til Russland.(http://i54.tinypic.com/2wpm6wi.jpg)

Jeg fikk et bilde fra snille Stein (eller jeg fikk mange, og de andre skal jeg nok finne en anledning til å legge ut) hvor også jeg ble med på gruppebilde, men nå mangler Stein! :) Ja, ja, nå er det iallefall komplett  :)
(http://i55.tinypic.com/2qt8oy0.jpg)
Her legges ruten opp foran en av de mange innsamlingsturene vi tok.(http://i51.tinypic.com/ja9nra.jpg)
Ferdesmyra utenfor Kirkenes, en av innsamlingsplassene våre. Et fantastisk sted hvor myren strakk seg så langt øyet kunne se, med fjellene laaaaangt i bakgrunnen.(http://i53.tinypic.com/2rdj77l.jpg)
Jarfjordfjellet som lå bare 190 m.o.h, men som likevel ser ut som det ligger på godt over 1000 m.o.h! Dette var også en av de plassene vi lette etter "kopper".(http://i54.tinypic.com/14vpfcy.jpg)
Et stille lite vann oppe på Jarfjordfjellet..her satt jeg bare og nøt stillheten og fjellene rundt..Sjelefred :)(http://i55.tinypic.com/25q4uid.jpg)
Man blir ydmyk av å kunne få lov til å oppleve slik en mektig natur.(http://i56.tinypic.com/15fm87m.jpg)
Fjorden inn mot Kirkenes. Det går ikke an å beskrive hvor vakker den er fordi hele fjorden kommer ikke til sin rett uten panoramavinkling, noe jeg ikke har satt meg inn i...ennå.(http://i51.tinypic.com/289df6g.jpg)
Samme fjord, tatt fra en annen vinkel...Den tar pusten fra en, virkelig!(http://i53.tinypic.com/34dizpy.jpg)
Gjengen..Vi stoppet ofte for å ta bilder...det var uungåelig der oppe. Norge er i sannhet det vakreste landet jeg vet om.(http://i51.tinypic.com/2m31yir.jpg)
Oss ved den russisk/norske grensen..Den gikk midt ute i elven!


(http://i51.tinypic.com/2ljonqs.jpg)
Grense Jakobselv, en utrolig vakker liten plass, med hvite sandstrender!, og Barentshavet langt uti der..Man blir ganske liten i et slikt storslått landskap. Ettertanke og stillhet er vel de to ordene som passet best for å beskrive følelsen jeg fikk på dette stedet.(http://i55.tinypic.com/352kcad.jpg)
Walter, Martin og Arno ved Grense Jakobselv. Det hører med til historien at Walter og Arno badet!!! i havet dere ser bak dem! Det kunne ikke ha vært mer enn 8-10 grader i vannet, og da jeg spurte dem hvordan de likte svømmeturen sa de: "Well..it was cold!" :D Som dere skjønner fikk vi tid til litt andre ting mellom all jobbingen :)(http://i52.tinypic.com/212vpja.jpg)
Martin og Arno på leting etter edderkopper...Jepp, også steinrøyser blir undersøkt meget nøye!(http://i52.tinypic.com/fx9l46.jpg)
Hver kveld etter jobb møttes vi på labben vi opprettet på Svanhovd Miljøsenter. Dette for å sammenfatte dagen og for å kikke litt på dagens "fangst". Dette var bare en grovidentifisering, den virkelige iddingen begynner, ja...når vi kommer hjem. Så utover nå blir det idding for harde livet, hvem vet hva som kommer til å dukke opp av godbiter..(http://i51.tinypic.com/2uo7289.jpg)
"Tja, hva er dette egentlig???" Frem med litteraturen, fort!! :)(http://i51.tinypic.com/30xgxsl.jpg)
Latteren satt løst, det skal jeg love dere, for maken til humorgjeng skal man lete lenge etter! En herlig gjeng :)
(http://i55.tinypic.com/969gms.jpg)
Og selvsagt...Midnattsola tittet litt frem fra det spede skylaget, et skue man bare må oppleve for  virkelig å få det rette inntrykket av stemningen det gir.(http://i52.tinypic.com/5ur5er.jpg)
Man behøver ikke ord her...(http://i52.tinypic.com/11159q9.jpg)
Dagen før vi skulle reise fra Svanhovd, inviterte vi de to tyskerne, Martin og Arno, og ungareren Walter til avskjedsmiddag. Det ble servert reinsdyrssuppe med hjemmelagde flatbrød til. Du hildrande du hvor godt det var, og det falt i meget god smak hos våre gjester også. Praten og latteren satt løst, og da vi sa Auf Wiedersehen, var det ikke fritt for at vi hadde en liten klump i halsen. Det er rart med det, man møter mennesker man trives sammen med og deler mange inntrykk og opplevelser med, slikt skaper et samhold eg et vennskap over landegrenser.(http://i54.tinypic.com/213qyu.jpg)
Og til slutt: Et siste gruppebilde før vi dro hver til vårt. En uke var vi sammen, en uke som skapte minner for resten av livet :)-Annie


 
 Title: Re: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: Arne Fjellberg on August 15, 2011, 05:26:57 PM
Flott presentasjon Annie! Nesten som å være der selv. Jeg var forøvrig I Pasvik 4 uker i juni/juli 1974, som ung collembolforsker. Lå i ei koie oppe ved Sortbrysttjern i nasjonalparken, der jeg streifet omkring i grensetraktene og levde av abbor, harr og gjedde. Herlig liv. Utdrivningsapparat for jordprøver hadde jeg stående i hønsehuset hos Ragnar Figenshou på Vaggetem. Han var oppsynsmann for nasjonalparken.

Arne.
Title: Re: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: Glenn H. Morka on August 15, 2011, 06:06:56 PM
Utrolig bra referat, Annie, -og stiller meg 100% bak det du skriver her i innlegget!
Det var en uforglemmelig tur! :)

-Glenn
Title: Re: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: Annie on August 15, 2011, 06:14:07 PM
Flott presentasjon Annie! Nesten som å være der selv. Jeg var forøvrig I Pasvik 4 uker i juni/juli 1974, som ung collembolforsker. Lå i ei koie oppe ved Sortbrysttjern i nasjonalparken, der jeg streifet omkring i grensetraktene og levde av abbor, harr og gjedde. Herlig liv. Utdrivningsapparat for jordprøver hadde jeg stående i hønsehuset hos Ragnar Figenshou på Vaggetem. Han var oppsynsmann for nasjonalparken.

Arne.


Tusen takk for det Arne :)

Det var en aldeles fantastisk tur som jeg aldri kommer til aa glemme, det er iallefall sikkert. En tur som det en gang i livet er noe jeg skulle oenske alle mennesker kunne faa oppleve fordi det gaar ikke an aa beskrive det hele med ord.

Du verden Arne! Det maatte ha vaert et skikkelig villmannsliv der oppe! Du spiste vel maten raa tenker jeg! :D

Etter turen er vi imidlertid ganske saa slitne her i skauen, vi tar det ganske med ro og gjoer minst mulig! Eller jo, Glenn er begynt paa iddingen og saa skal jeg hjelpes til etterhvert. Jeg har nok aldri sett ham saa sliten foer, og heller aldri har jeg sett ham sove saa mye etter en tur. Ja, ja, jeg har vaert akkurat likedan selv, men det er det verdt :)

Ha en flott kveld Arne :)
Title: Re: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: Annie on August 15, 2011, 06:16:11 PM
Utrolig bra referat, Annie, -og stiller meg 100% bak det du skriver her i innlegget!
Det var en uforglemmelig tur! :)

-GlennTusen takk for det, og jeg nikker og er helt enig i det du skriver :)

Selv om vi er slitne som fy og foeler oss som 92 aar begge to, saa var dette helt fantastisk, og uforglemmelig :)
Title: Re: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: H. Løvbrekke on August 15, 2011, 07:06:48 PM

-Annie

Takk for at du har gitt oss innblikk i denne flotte turen, Du skriver alltid  varmt og godt. Min kone og jeg var også en tur her for noen år siden da i mai måned, kjempeflott natur. Vi lå i en hytte oppe ved Vaggatam.

-Harald
Title: Re: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: Annie on August 15, 2011, 07:12:32 PM

-Annie

Takk for at du har gitt oss innblikk i denne flotte turen, Du skriver alltid  varmt og godt. Min kone og jeg var også en tur her for noen år siden da i mai måned, kjempeflott natur. Vi lå i en hytte oppe ved Vaggatam.

-HaraldHjertelig takk for gode og gilde ord Harald, slikt varmer :)
Jeg kan tenke meg at ogsaa dere hadde en vakker opplevelse der nord og i Mai maand naar alt begynner aa komme tilbake til liv igjen, er det nok nydelig der oppe :)

Hils din kone saa mye, jeg tenker ofte paa dere begge to :)

Mvh
Annie
Title: Re: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: Magne Farlund on August 16, 2011, 01:38:47 AM
@Annie

Takk for at du også tok med oss "hjemmeværende" på turen via flott referat og mange fine bilder. Gleder meg at det ble en slik suksess for dere alle. Når været spiller på lag og man er i hyggelig selskap er mye gjort. Blir spennende å se hva mer som drypper inn av arter utover høst og vinter.

Magne.
Title: Re: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: Annie on August 16, 2011, 02:13:26 AM
@Annie

Takk for at du også tok med oss "hjemmeværende" på turen via flott referat og mange fine bilder. Gleder meg at det ble en slik suksess for dere alle. Når været spiller på lag og man er i hyggelig selskap er mye gjort. Blir spennende å se hva mer som drypper inn av arter utover høst og vinter.

Magne.


Hjertelig takk for gilde ord Magne, de setter jeg veldig stor pris paa :)
Det ble virkelig en suksess paa alle maater, det var som om vi hadde kjent hverandre bestandig, en herlig gjeng med mye humor :)
Det var saann at vi med glede stod opp tidlig og gikk seint til sengs dautroette, men veldig fornoeyde :D
Det skal bli kjempespennende aa se hva slangs "snacks" som dukker opp i glassene vaare. Glenn begynte idag med iddingen, og etterhvert skal ogsaa jeg hjelpes til :)

Ha en flott uke Magne og hils din viv saa mye fra meg :)
Title: Re: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: Kjetil Åkra on August 17, 2011, 10:24:52 AM
Utrolig, Annie. Er så glad for å ha deg med som fotograf på turene våre! DU har øye for motiv og så vet vi at det blir tatt bilder. Glenn og jeg tilbringer det meste av tide ute i naturen med haue i skogsbunnen, vet du!

Kjetil
Title: Re: Finnmarksturen 2011, sett gjennom Annies øyne.
Post by: Annie on August 17, 2011, 04:11:31 PM
Hjertelig takk for varme og gilde ord Kjetil :)


Disse turene vaare har blitt noe som jeg virkelig gleder meg over, baade under og etterpaa. Det er foerst etterpaa man kan sette seg litt ned og se igjennom bildene som ble tatt, og da er man igjen tilbake der vi var, en herlig foelelse og ikke minst en god oppladning til vinteren :)

Innimellom leting og slikt synes jeg det er veldig avslappende aa dra rundt med kameraet paa leting etter motiver, og de var iallefall ikke vanskelige aa finne der oppe i Finnmark! :)

Mvh
Annie