Edderkoppkrokens forum

Spørsmål om edderkopper => Ettersøkte arter => Topic started by: Jørgen Lissner on August 08, 2012, 05:57:16 PM

Title: Danske tips til at finde nogle af arterne I mangler
Post by: Jørgen Lissner on August 08, 2012, 05:57:16 PM
Hei norske araknopatere :)

Det er vældigt imponerende som I finder nye arter for Norge! Kan I ikke snart holde op så vi ikke skal være så misundelige!

For at I skal blive hurtigere færdige med at være så irriterende dygtige er her nogle forslag til hvordan I kan finde nogle af de arter i mangler:

Tegenaria agrestis og Theridion hannoniae fandt jeg i Göteborg i sidste uge. Det er 100% sikkert at disse arter også kan findes i Oslo. Led på jernbaneruderater (railwaiy wasteland) så finder I dem og måske også Harpactea rubicunda og Pholcus opilionides. Kig under dæksler, i kabelbrønde, under sten og i kompost på varme steder. Arterne har bredt sig til næsten hele Danmark i de seneste år.

Clubiona genevensis har jeg fundet flere steder nord for Göteborg på sparsomt bevoksede klipper nær kysten (ved at sigte planter og førn). Den må I kunne finde tilsvarende habitat i det sydlige Norge tilstødende Bohus Län. Clubiona corticalis er også almindelig i Göteborg under bark på træer i parker, kirkegårde og i løvskove. Den må også være i det sydligste Norge i tilsvarende habitat.

Det ser ud til at I mangler en hel del af tørvemoseartene (Gnaphosa nigerrima, Glyphesis cottonae, Centromerus levitarsis, Carorita limnaea, Synageles hilarulus, Crustulina sticta). Arterne er meget lokale i Danmark i højmoser og andre sphagnum moser. Jeg tror at hvis I sigter en masse Sphagnum i tørvemoser så finder I arterne før eller siden (søg i de bedste moser med lang kontinuitet). Glyphesis cottonae har jeg kun fundet talrigt i februar! Så hvis I har nogle tørvemoser der ikke er frosne om vinteren så er det med at komme ud og sigte Sphagnum.

Der er fundet nogle nye Dolomedes plantarius lokaliteter i Danmark i de seneste år. Selvom Danmark er lille og edderkoppen er stor kan arten let overses. Når jeg har fundet arten har jeg haft waders på - med gummistøvler kan jeg ikke altid komme ud til den levesteder. Jeg har også tit waders på når jeg finder Tetragnatha striata i den yderste rørsump. Går man kun med gummistøvler er det en sjælden art!

De fleste af mine Theridion hemerobium fund er gjort med badebukser på når jeg har svømmet i søer. Spind med arten kan findes under eksempelvis badebroer som går ud i søen.

Ozyptila brevipes er ret almindelig i Danmark - mest i sure moser (degraderet højmose, våd "tetralix" hede). Steder med gamle blåtop (Molinia caerulea) tuer dens foretrukne levested og her kan den sigtes fra førn. I må have masser af tilsvarende habitat i Norge.

God jagt!

Mvh Jørgen Lissner
Title: Re: Danske tips til at finde nogle af arterne I mangler
Post by: Magne Farlund on August 08, 2012, 07:21:29 PM
@Jørgen

Takk for gode søketips. Om vi ikke har alle artene du nevner så har vi helt sikkert noen av dem her.

Magne.
Title: Re: Danske tips til at finde nogle af arterne I mangler
Post by: Kjetil Åkra on August 09, 2012, 11:20:36 AM
Hei Jørgen.

Først av alt tusen hjertelig takk for disse tipsene. Det var mye inspirerende her og jeg er som deg overbevist om at de fleste av de artene du nevner før eller senere vil dukke opp her til lands. Dine tips er en meget god hjelp.

Og du har også rett i at at guttene og jentene på dette forumet har gjort en formidabel innsats de siste årene. Vår artsantall har økt enormt og jeg blir mer og mer sikker på at vi kommer over 650!

Kjetil
Title: Re: Danske tips til at finde nogle af arterne I mangler
Post by: Lars J. Jonsson on August 14, 2012, 07:19:49 PM
Hej Jörgen och ni andra!

Grattis till fynden! Nordligaste fyndet av Tegenaria agrestis i Sverige (och antagligen i hela Europa). Theridion hannoniae var inte tidigare funnen i Sverige. Alltså ny för Sverige. Bör ju finnas även i sydligaste Sverige (och i Oslotrakten?). Pholcus opilionides och Harpactea rubicunda finns i Ystads hamn, tillsammans med Tegenaria agrestis som ännu är kvar. Där finns också gott om Parasteatoda tabulata.

För min del hade det varit intressant med var och när du funnit dessa och också dina andra svenska fynd.

Med vänlig hälsning!

Lars

Title: Re: Danske tips til at finde nogle af arterne I mangler
Post by: Glenn H. Morka on August 15, 2012, 04:25:45 PM
Hjertelig takk for gode tips, Jørgen!

Tror også at lavlandsmyrer (under marin grense) i Sør-Norge kan inneholde endel spennende kontinentale arter. Neste års planer blir å sjekke ut slike lokaliteter. :)

-Mvh Glenn
Title: Re: Danske tips til at finde nogle af arterne I mangler
Post by: Jørgen Lissner on August 16, 2012, 09:04:22 PM
Hei

Jeg sender dig en liste med svenske funddata, Lars, men der går nok nogle uger.

Jeg har vedhæftet et par billeder af Theridion hannoniae som let kendes på de to hvide prikker på undersiden. Farverne på dorsal siden af abdomen varierer meget men det brede bånd er også karakteristisk.

Ved Kruthusgatan i Göteborg fandt jeg ligesom sidste år Achaeridion conigerum. I år fandt jeg den på yderligere to lokaliter, ved Torsviken (Natura 2000-område, under stendynge på strandeng). I Amhult fandt jeg arten under knust beton bag et supermarked. Jeg formoder derfor at den er almindelig i Göteborg-området på steder hvor der er ligger sten i lag. Jeg har vedhæftet et par habitatbilleder for denne art. Ved Torsviken også den smukke Poecilochroa variana som vi ikke har i Danmark.

Mvh Jørgen Lissner
Title: Re: Danske tips til at finde nogle af arterne I mangler
Post by: Jørgen Lissner on August 16, 2012, 09:12:52 PM
Hei igen

Her er så habitat billeder for Achaeridion conigerum.

Jeg fik ikke taget billeder af jernbaneruderatet (railway wasteland) ved Kruthusgatan og området med Clubiona genevensis. Jeg har dog billeder af genevensis fra sidste år (individ fundet på Lilla Varholmen, Hjuvik).

Tegenaria agrestis har jeg gående i et bur, den er endnu ikke voksen. Jeg håber ikke jeg har taget fejl af arten.

Jeg sender gerne belægeksemplarer til dig Lars, hvis det har nogen interesse.

Mvh Jørgen Lissner
Title: Re: Danske tips til at finde nogle af arterne I mangler
Post by: Kjetil Åkra on August 17, 2012, 11:30:44 AM
Utrolige bilder, Jørgen. Og det er alltid så godt å se habitatbilder. Jeg blir mer og mer overbevist at vi skal klare å finne disse artene du snakker om også i Norge. Da vil du ha mye av æren for det!

Achaeridion conigerum ser ut til å være mye mer vanlig og utbredt enn hva tidligere antatt, den er åpenbart en oversett art.

Kjetil