Edderkoppkrokens forum

Andre edderkopprelaterte saker => Brukernes egne artikler => Topic started by: Magne Farlund on August 06, 2010, 04:11:39 PM

Title: Steatoda cf bipunctata => S. bipunctata
Post by: Magne Farlund on August 06, 2010, 04:11:39 PM
Fant denne krabaten på et brurekkverk. Den målte ikke mer enn ca 3,7-3,8 mm og var veldig lys på prosoma og bein/palper. Derfor ble jeg i tvil om ID og tok den med hjem. I tillegg skiller den seg fra andre S. bipunctata-hanner jeg har funnet og sett illustrert, ved at konduktoren (tror det er det, blir usikker av å se Almquists bruk av betegnelsen konduktor og tegular apofyse for hhv. S. bipunctata og S. grossa) stikker langt ut. Habitusbilde er tatt gjennom stereolupe og eksemplaret lå på sprit et døgn før fotografering (jfr. lys farge). Får nesten lyst til å spørre om pigmenteringsfeil eksisterer også blant edderkopper?

Magne.
Title: Re: Steatoda cf bipunctata
Post by: Kjetil Åkra on August 09, 2010, 10:16:54 AM
Dette er en Steatoda bipunctata (sjekk tegninger i Almquist, de viser forskjellene mellom denne og S. phalerata bedre enn Roberts).

Grunnen til den merkelige fargen på dyret og spesielt palpene er at denne nok nettopp hadde krøpet ut av sitt gode skinn da du tok den! Edderkopper er ofte svært bleke og grå umiddelbart etter et skallskifte.

Interessant habitat for denne arten! Glenn rapporterer at den er vanlig i skog i Nord.

Kjetilo
Title: Re: Steatoda cf bipunctata
Post by: Magne Farlund on August 09, 2010, 02:49:14 PM
@Kjetil

Takk for svar. Ble usikker grunnet detaljer jeg ikke finner hos Almquist, Roberts eller nett-bilder av palp. Heller ikke på egne bilder av arten.

Magne.
Title: Re: Steatoda cf bipunctata
Post by: Magne Farlund on September 02, 2010, 05:47:25 PM
Klarte å slette min siste kommentar. Prøver igjen.
Har fanget flere hanner av S. bipunctata og sjekket palper, og her er bilder av to ulike. En med og en uten pigg som peker ut fra palpen. Har sjekket begge palper på begge to for å undersøke om piggen kan ha brukket. Ønsker å vite om flere har sett dette, og hva det eventuelt kan forklares med. Er det tenkelig at vi har med en underart å gjøre?

Magne.
Title: Re: Steatoda cf bipunctata
Post by: Glenn H. Morka on September 02, 2010, 10:54:34 PM
Dette var interessant, Magne!
Har sjekket flere tegninger her, og ingen av dem jeg kikket på hadde denne "pisken" i palpetuppen...
Kanskje du kunne lagd et lite forskningsprosjekt her, og så sammenfattet observasjonene dine i en sluttrapport?
Krever jo at du sammenligner en del dyr fra forskjellige steder.

Blir spennende å lese hva Kjetil mener om dette.


-Glenn
Title: Re: Steatoda cf bipunctata
Post by: Magne Farlund on September 07, 2010, 04:18:51 AM
Har nå sjekket flere. Det synes som om lengden og formen på piggen varierer en god del. Har nå også funnet et eksemplar med pigg på kun en palp. Dette kan indikere to ting: 1) Piggene brekker lett av, og/eller 2) Piggene brekkes av under kopulering for å sperre tilførselsgangene. Det er nok uansett snakk om en og samme art tross variasjoner både for piggens form og tilstedeværelse/fravær.

Magne.
Title: Re: Steatoda cf bipunctata
Post by: Glenn H. Morka on September 07, 2010, 11:39:58 AM
Flott du fant det ut!
Så med andre ord er altså samtlige av Steatodahannene mer eller mindre evnukker utpå høsten... :)

-Glenn
Title: Re: Steatoda cf bipunctata
Post by: Magne Farlund on September 07, 2010, 12:40:20 PM
@Glenn

Jepp, Steatoda punctert  :D

Magne.
Title: Re: Steatoda cf bipunctata
Post by: Kjetil Åkra on September 08, 2010, 09:52:45 AM
Hei Magne. Skal innrømme at din montasje fikk meg til å lure litt og til å kikke i litteraturen. Det var merkelig at konduktoren manglet hos flere av individene.

Heldigvis forklarer din siste kommentar hva som skjer. Det er ikke uvanlig at deler av palpeorganet brekker av og blir værende i epigynet etter parring, spesielt hos Theridiidae. Det er nok temmelig sikkert dette som skjer. Så med andre ord så reflekterer forskjellen sannsyligvis jomfruhanner og de som har fått seg litt!

Veldig flott og interessant observasjon og montasje, uansett. Dette er gull verd.

Kjetil
Title: Re: Steatoda cf bipunctata
Post by: Magne Farlund on September 08, 2010, 01:12:40 PM
@Kjetil

Fordelen med å bli så opphengt i detaljer etter hvert som man lærer litt mer, er at man blir i stand til å reflektere og teoretisere litt over ulike mulige årsaker og sammenhenger. Kjekt å få vite at brukne konduktorer ikke er uvanlig for arter innen denne familien. Takk for info.

Magne.