Edderkoppkrokens forum
April 21, 2011, 01:12:15 PM *
 

Ta en tur innom våre fantastiske museer i nord!
Forumets forside Nettside om edderkopper driftet av Glenn Halvor Morka. Finn edderkoppslekt. Artikler skrevet av brukerne selv, samt forumveiledning. Magne Farlunds edderkoppblogg.  
Antall edderkopparter i Norge per dags dato: 611

 

Litt om norske edderkopper

 

I Norge har vi 611 forskjellige edderkopparter. Dette antallet har
økt formidabelt de siste 2-3 årene pga. intensiv leting fra våre forummedlemmer.

Mye av denne suksessen skyldes berikende samarbeid, nye samlemetoder, samt ny forståelse av forskjellige og aktuelle biotoper.

Et forsiktig anslag over hvor mange edderkopparter vi
kan ha her i landet, er ca 650.

***

 

 

Bokprosjekt
om norske edderkopper

 

Et stort omfattende bokprosjekt jobbes med i disse dager av Kjetil Åkra og Glenn Halvor Morka.

Arbeidet med denne todelte norske edderkoppboken ble påbegynt allerede sommeren, 2009.

Verket blir en solid "murstein" med hundrevis av sider med flotte tekstbeskrivelser, fotos og tegninger av våre hjemlige arter.

Utgivelsesdato er ikke fastsatt enda, men det kommer til å bli opplyst her inne når den foreligger.

***

 


Velkommen til
Edderkoppkrokens Forum!


Det er med glede vi ønsker dere velkommen på forumet. I disse tider hvor de fleste blir mer og mer miljøbevisste og oppmerksomme på vår vakre fauna, -er dette stedet hvor du kan bli mer kjent med våre edderkopparter.

 

 

Hva forumet kan tilby

Vi er en gjeng med edderkoppentusiaster, hvor noen er eksperter, andre midt i mellom, mens resten er "vanlige" interesserte entusiaster. Forumet er åpent for alle som ønsker å lære mer om disse vakre dyrene, samt diskutere, og legge ut sine egne erfaringer rundt emnet.


Har du funnet en spennende edderkopp, og kanskje tatt et foto av den? Ønsker du den identifisert? Er den sjelden, eller en ny art i Norge?
Eller, har du rett og slett lyst å bidra med registreringsarbeid av edderkopparter i Norge?

-Det er bare å spørre i vei, og vi prøver alle å hjelpe hverandre så godt vi kan å finne frem til svarene.

 

 

Registrering

Samtlige kan lese enkelte bolker med eventuelle artikler og brukerinnlegg uten å registrere seg. For å kunne få full utnyttelse av forumet, bla ved å kunne legge inn bilder, stille spørsmål og skrive innlegg, må man registrere seg. Da får man også tilgang til mange interessante bolker som ikke er synlige for vanlige besøkende. Vi registrerer oss alle med vårt fulle navn, siden mye av stoffet er av vitenskapelig interesse for forskere og offentlige natur/miljøinstanser. Registreringen gjøres ved å sende en mailforespørsel til registreringsansvarlig administrator.

Forumet er et sted hvor man kan lære enormt mye om edderkopper mm, og det er en hyggelig og munter gjeng som frekventerer stedet med god prat og humor. Det er en flott måte å bli kjent med personer som har en god ting felles, -fokuset på natur og miljø.

 

 

Fellesarrangementer.

Forumet arrangerer også fellesutflukter, ekskursjoner og ekspedisjoner for å kartlegge edderkoppartenes utbredelse i landet. Disse turene er ofte svært begivenhetsrike, og deltagelse anbefales på det varmeste.

Den lengste av disse tidligere ekspedisjonene var turen til Pasvik i Finnmark, sommeren 2011, hvor bildet til høyre er hentet fra. Med på denne Finnmarksturen var 5 nordmenn, 2 tyskere og en ungarer. Den utenlandske kontigenten av teamet kom fra Forum mitteleuropäischer Spinnen, som vi har god kontakt med.

I løpet av uken ekspedisjonen varte, ble det funnet flere nye edderkopparter for landet.

Små korte ekskursjoner arrangeres også, hvor vi gjerne tar med oss termos og niste på dagsturen. Dette er en flott måte å bli kjent med andre hyggelige forummedlemmer på. Slike turer er svært lærerike, og man blir kjent med miljøet på en helt annen måte når man kommer helt ned på naturens mikronivå.

 

 

Om edderkopper.


Edderkopper har alltid vært gjenstand for sagn og myter, og historiene har vært mange og ikke minst fantasifulle! Selv her i Norge, er edderkoppene fortsatt forbundet med mye ulumskheter som ikke har noen som helst rot i virkeligheten.

Heldigvis er dette begynt å endre seg, og mange av våre forummedlemmer har overvunnet sine motforestillinger og fobier mot edderkoppene. Det viser seg gang på gang, at det er svært kort avstand mellom aversjon og fascinasjon. Kunnskap om edderkopper, er tydeligvis medisinen som skal til for å overvinne den utbredte frykten mange har.

Flere av våre forummedlemmer har håndtert tusenvis av edderkopper og aldri blitt bitt av dem. De aller fleste av våre edderkopper greier ikke å trenge gjennom menneskehud. Det er kun de aller største som har kjever store nok til dette, og da må de klemmes eller pines for å få til å bite. Heldigvis er ingen av våre norske "fastboende" edderkopper farlige for oss mennesker, og giften har ingen bestanddeler som fører til allergiske eller toksiske reaksjoner hos oss. Et myggstikk er mer smertefullt og allergifremkallende.

Innimellom skjer det at utenlandske edderkopper følger med varer fra andre kontinenter. Imidlertid er svært få av disse farlige, men det hender at enkelte kan være giftige. De er sjeldent dødlige, men kan gi alvorlige reaksjoner. Se Sort Enke.

 

 

Forumets historie

En av hovedgrunnene til at dette forumet ble startet opp i februar 2010, er at vi nå sammen kan hjelpe mange flere med identifisering og svar ang. de åttebente krabatene.
Det har til tider vært stor pågang i mailboksene til enkelte, og tidsmessig har det vært umulig å svare alle sammen på en tilfredsstillende måte. Derfor er forumet et enda bedre alternativ for å få hjelp til de tingene man måtte ønske. Forumet drives på dugnad, og er nonprofitt.

Edderkoppkrokens Forum er på kort tid blitt et internasjonalt sted, med mange utenlandske brukere. Norsk og engelsk blir brukt om hverandre. Antall forummedlemmer er per september 2011, på hele 245 stk. Norges edderkoppfauna er relativt lite undersøkt i forhold til våre naboland, men ved de to-tre siste års felles innsats er vi nå iferd med å ta innpå våre granner når det gjelder oppdagelser og registreringer av nye arter for landet.

I tillegg til araknologi (læren om edderkopper), er det også muligheter for å lære svært mye om fotografering, tegning, laboratoriarbeid, mikroskopering og mye mer. Flere av forummedlemmene er også eksperter på andre vitenskapelige grener.

 

 

Bruk av forumet.

Linkene i venstre marg fører til de forskjellige familiene av edderkoppene inne på selve hovedsidene til Edderkoppkroken. Her kan du feks finne en match på en uidentifisert edderkopp, eller rett og slett bare lese om de forskjellige artene.

For å komme inn på de forskjellige bolkene i selve forumet, er det bare å trykke på linkknappene i høyre, som vil bringe deg til ønsket sted.

 

 

Velkommen inn! :)

 

 

Med vennlig hilsen
Edderkoppgjengen

 

 

 

***

 

Vi takker også våre samarbeidspartnere og bidragsytere for uvurderlig hjelp:

 

Midt-Troms Museum

 

Sabima

 

***

 

 

Facts om edderkopper

 

1. Ingen norske edderkopparter er farlige for mennesker. Det er heller ikke kjent at de gir allergiske reaksjoner

2. Edderkoppsilke er 6 ganger sterkere enn stål.

3. Kun 10% av norske edderkopparter kan artsidentifiseres på utseende. De resterende 90% må under lupe og mikroskop for fastsettelse av art

4. Den store husedderkoppen, Tegenaria atrica, er en av verdens hurtigste edderkopparter. Den kan oppnå en fart på bortimot 2 km/t på flatmark. På 10 sekunder kan den forflytte seg 300 ganger sin egen lengde! Overført til oss mennesker, ville det bli som å løpe 100 meter på ca 1,6 sekunder!

5. De fleste edderkopper kan fly. Teknikken de bruker, er å sende ut lange silketråder som taes av vinden. Teknikken kalles "balooning", og kan føre dyrene flerfoldige mil gjennom luften.

6. Edderkopper er en av de mest suksessrike dyr som finnes. De har eksistert på jorden i nesten 400 millioner år, og har holdt seg nesten uforandret i utseende siden den tid.

***

 

 

Tjenester & Tilbud

 

Noen av våre dyktige edderkoppeksperter holder offentlige foredrag om edderkopper, samt foretar fellesekskursjoner med skoleklasser og andre interesserte institusjoner.

Disse foretakene er svært populære, og tilbakemeldingene alltid positive. Spesielt Norges fremste araknolog, Kjetil Åkra, er en hyppig brukt foreleser ved slike anledninger.

Kjetil jobber til daglig som konservator ved Midt-Troms Museum, og kan kontaktes der via mail, brev eller telefon.

Midt-Troms Museum
Postboks 1080
Andselv Torg
9326 Bardufoss

Telefon: 47834500

***