Regenerering

Gjenoppretting av tapte lemmer

 

Andre artikler
om edderkopper

 

Grottevandringen

 

Sjekklister

 

 

Edderkoppens biologi

 

 

Edderkoppens liv og levnad

 

 

Diverse

 

En av fordelene ved å være edderkopp, er at hvis man mister et eller flere ben, vil det vokse ut igjen. Dette gjelder ikke bare ben, men andre legemsdeler også. Palper, over og underkjever, ledd , ligamenter og klør, mm. Til og med spinnevorter kan gro ut igjen.

 

Gjenskapelse

av tapte legemsdeler hos edderkopper.

 

Gjenoppbyggingsprosessen kalles «regenerering», og finnes også blant krabber, hummer og andre kreps og edderkoppdyr.

For at en slik «reparasjon» skal bli vellykket, avhenger av flere faktorer. For det første må individet ikke være fullvoksent. Det må altså ha flere skallskifter igjen. Etter siste skallskifte, beholder edderkoppen det samme skallet til den dør, og kan da ikke reparere skaden.

Antall skallskifter varierer hos hver enkelt art, men enkelte edderkopparter kan ha opptil 20-30 skallskifter før de er voksne.

Vi kan ta et eksempel. Hvis en edderkopp mister, eller skader et ben i et uhell, må den «forberede seg» litt. For at den ikke skal blø ihjel, må den selvamputere benstumpen helt inntil et ledd, slik at en gjenlukningsmekanisme sørger for at blodstrømmen stoppes. Hos de fleste arter bites benet av mellom coxa og trochanter (mellom hoften og førsteleddet til lårbenet). Enkelte linyphiider kan ha dette amputeringspunktet mellom patella (kne) og tibia (skinneben).

Hvis amputeringen har vært vellykket, er det bare å vente på neste skallskifte for edderkoppen. I mellomtiden blir det litt god plass inni disse stumpene, og anleggene for nye lemmer utvikles. Etter skallskiftet vokser det ut et nytt ben. Dette er ofte litt mindre, men fullt brukbart. På bildet under ser du en slik regenerering hos en ulveedderkopp av slekten, Acantolychosa. Den har mistet to ben (piler) som er vokst ut igjen. Som man ser, er disse litt kortere, og mindre hårete. Ved neste skallskifte vil bena bli like lange og hårete som resten av dem. Den vil da igjen bli like kjapp som den er kjent for å være. (Arten er nok den raskeste vi har i Norge)

 

2 stk regenererte ben hos Acantholycosa. Legg merke til at de er litt kortere og tynnere.


 

 


 

 

 

 

 

 

 


Copyrights | 2024 | edderkopper.net